Откриха автоматични преградни перонни врати

Навършиха се 25 години от стартирането на работата на метрото в София. По този повод се състоя церемонията по официално въвеждане в експлоатация на автоматичните преградни перонни врати, която се проведе на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

На нея присъстваха проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, посланикът на република Корея, г-н Ли Хо-шик, и представители на обединението изпълнител - „Ер Ес Де Метро София“ – Хан Сонгму, създател на технологията от „Ес Ка Де Хайтек”и „Ханатек Систем”, Юсон Хуанг, директо на Котра София (от корейска страна) и управителя на „Атко Трейд”ЕООД (от българска страна).      

Съоръженията са монтирани на общо дванадесет метростанции: „Стадион „Васил Левски”, „Опълченска”, „Сердика”, „К. Величков”, „Западен парк”, „Люлин”, „Сливница”, „Вардар”, „СУ „Св. Кл. Охридски”, „Г.М. Димитров”, „Младост 1” и „ИЕЦ – Цариградско шосе”. 

Особеното на технологията е големия отвор и вертикалното отваряне. При еднакво разположение на вратите на влаковете се прилагат хоризонтално отваряеми преградни врати, които са и по-масови. В случаите, в които на дадена линия се експлоатират различни видове метровлакове с различна дължина и с различен брой врати на всяка страна, се прилагат автоматични преградни перонни врати с голям отвор – 10 ÷ 20 м. Прегради от този тип има в Корея, Япония, тестват се в Барселона – Испания и Стокхолм – Швеция.

От момента на монтаж на първите такива съоръжения няма нито един инцидент с пътник на метростанция, където са монтирани автоматичните врати.

Стойността на проекта възлиза на 17,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Финансирането е от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 по Приоритетна ос 4  „Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“.