Новини

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков даде старт на реконструкцията на жп гара Карнобат.

„Тази железопътна гара е изключително важна и е единствената жп връзка между Югоизточна и Североизточна България. Тя е четвъртия по големина железопътен възел в страната и е част от транспортния коридор Пловдив – Бургас“, това обяви министър Желязков по време на днешната церемония. Той отбеляза, че от нея ще започне развитието на направлението Бургас – Синдел, като амбициите са да бъде и част от инфраструктурата, която ще продължи към Русе.

Железопътната гара Подуяне е една от първите гари, построени в град София през 1930 г. и до този момент не е правен основен ремонт.  Гаровият комплекс Подуяне е част от жп линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1,4 млн.

Днес беше проведена инспекция на изпълнението на Етап I на Линия 3 на метрото в София. Готовият релсов път и системите за управление между депо „Земляне“ и метростанция „бул. „България“ бяха тествани с един от новите метровлакове, специално закупени за Линия 3 .

През следващите няколко месеца ще дефинираме обхвата на проектите в сектор „Транспорт“, които ще залегнат за изпълнение в периода 2021-2027 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на международна конференция „Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС“. Събитието се организира от Комисията по регионално развитие на Европейския парламент и Камарата на строителите в България.

Днес, в 12:00 ч., тунелопробивната машина „Витоша", с помощта на която се прокопава Линия 3 на софийското метро, успешно приключи своята работа.

Строителството на Линия 3 на софийското метро се реализира по „Проект за разширение на метрото в София: Линия 3“, който се съфинансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г. и местно финансиране.

Над 3 пъти се ускорява темпът на строителство на софийското метро, благодарение на европейското финансиране

В края на 2017 г. „Проектът за разширение на софийското метро“ беше избран за един от 10-те най-успешни инфраструктурни проекти, съ-финансирани от Европейския съюз и оттогава често е даван за пример на различни събития и форуми.

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап Iна Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап I с готов релсов път. Трасето и започнатите довършителни работи по двете метростанци бяха  инспектирани с работна дрезина.

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански вече е в експлоатация

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански.

Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“

С финансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г. и държавния бюджет за по-малко от две години и половина беше изграден изцяло нов автомагистрален път.

За по-малко от 2 години и половина е на път предсрочно да приключи строителството на Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански с дължина 23,6 км.

На30 август 2016 г. стартира изграждането на Лот 3.3. „Кресна – Сандански“ – част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“.

Следващата година ще бъде решаваща за изпълнението на големите проекти, които се финансират от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, което се провежда в периода 29-30.11.18 г. в гр. Правец.