Новини

Преминаването на товарни композиции от бургаското пристанище към вътрешните жп връзки на страната вече е значително улеснено. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев по време на откриването на рехабилитираната жп линия между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и представителят на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия Агнес Монфре откриха модернизираната жп гара Стара Загора. „Тук се намира един от основните жп възли в България, където се пресичат направленията Север-Юг и Изток-Запад, и само за миналата година са преминали над 412 000 пътници“, каза министър Гвоздейков по време на церемонията.

Проекти, които са предвидени за изпълнение по програма "Транспортна свързаност" 2021 -2027г., бяха представени пред членовете на  Научно-техническия съюз по транспорта, част от Федерацията на научно - техническите съюзи в България.

Инж. Ивета Колева, началник отдел "Програмиране" в дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерство на транспорта и съобщенията, направи презентация, като подчерта значението на транспорта за свързаността чрез подобряване на мобилността и общите усилия за по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ приключи успешно още един проект, този път за обновяване на хидрографската си техника. „Подобряване на навигационната обстановка по р. Дунав чрез доставка на хидрографско оборудване“ е проект, реализиран за изключително кратък период от време. Началото му беше поставено през февруари, а финалните дейности приключиха в края на месец септември 2023г. Апаратурата беше доставена през лятото, когато беше направено обучение за работа с нея от фирмата доставчик.

Днес, 12.10.2023 г. Управляващият орган на програма "Транспортна свързаност" 2021 -2027г.  проведе  обучение на тема „Превенция, противодействие и откриване на тръжни манипулации в процедурите за възлагане на обществени поръчки“.

В събитието участваха представители на бенефициентите на Оперативна програма „Транспорти и транспорта инфраструктура“ 2014-2020 и Програма „Транспортна свързаност“ 2021 -2027, служители на Управляващия орган, служители на Министерство на транспорта и съобщенията  и представители на АФКОС.

Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е 4 млрд. лева, а малко над 1 млрд. лева от тях трябва да бъдат усвоени в оставащите три месеца до края на годината. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заключително събитие за оперативната програма, което се проведе в София. Министърът подчерта, че това е огромен ресурс, но с добра мобилизация на министерството и бенефициентите програмата ще завърши успешно.

Системата е разработена по европейски проект и представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област

Национална компания „Железопътна инфраструктура“, бенефициент по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020г.,  внедри модерна информационна система, която ще подпомага планирането и управлението на влаковото движение в страната. Системата за управление на влаковата работа (СУВР) е разработена  с европейско съфинансиране и представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област.

Проект на насоки по приоритет 3 на ПТС за обсъждане от бенефициентите

Управляващият орган на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. (ПТС) изготви проект на Насоки по Процедура № 2021BG16FFPR001-3.001  „Подобряване на интермодалността, иновации, модернизирани системи за управление на трафика, подобряване на сигурността и безопасността на транспорта“ по ПТС, съдържащи: Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение на одобрени проекти.

Бъдещи железничари посетиха жп гара Оризово по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“, съфинансиран със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Ученици и преподаватели от Професионална гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски" гр.Карлово  посетиха жп гара Оризово, където текат строителни дейности по изграждането на ново приемно здание. Сградата ще бъде единствена по рода си в България, защото в нея директно ще бъде насочено съоръжение тип „пасарелка“, което дава възможност на пътниците да преминават от едната част на жп гарата до другата.

Средношколци от Габрово и Велико Търново участваха в информационен ден по програма "Транспорт" и посетиха обходния път на гр.Габрово, изграден с европейско финансиране