Ученици от Благоевград посетиха тунел "Железница"

Ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” гр. Благоевград, посетиха обект автомагистрала „Струма“ и  изградения вече тунел „Железница“. Учениците са от 10 клас, специалност „Транспортно строителство“.

Експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" направиха презентации свързани с етапите на строителството при  изграждането на АМ „Струма“. Те разкриха любопитни факти относно тунелите за диви животни, шумозаглушителните съоръжения и новите технологии, използвани при пътната маркировка в новоизградените участъци.

Учениците и техните преподаватели имаха възможност да се срещнат лично с професионалисти, които имат дългогодишен опит в сферата на транспортното строителство. Инженерите  Борислав Стрински и Иван Танев споделиха с учениците какви са предизвикателствата в работното ежедневие, както и направиха презентации на специфични технологии, използвани по време на строителството на АМ "Струма" и тунел "Железница".

Най-голям интерес предизвика  посещението на новоизградения  тунел „Железница“, който вече има акт 15. В него учениците  видяха как функционират над 16  модерни системи за сигурност и безопасност. Инженерите обясниха, че всички системи се контролирани от една мощна системата SCADA. Направи се демонстрация на това как тя работи в реално време, направиха се тестове и се проиграха възможни сценарий на пътен трафик.