Средношколци от Габрово и Велико Търново участваха в информационен ден по програма "Транспорт"

Средношколци от Габрово и Велико Търново участваха в информационен ден по програма "Транспорт" и посетиха обходния път на гр.Габрово, изграден с европейско финансиране

 

Ученици от 10 и 11 класове на   ПГСАГ “Ангел Попов”, гр. Велико Търново и Средно училище "Отец Паисий" - гр. Габрово участваха в информационен ден на транспортната програма. Средношколците бяха представители на паралелки с профили "Геодезия" и „Строителство и архитектура“ и живо се интересуваха от планирането, подготовката и изпълнението на инфраструктурните проекти. Представители на Управляващия орган на програмата, бенефициент Агенция "Пътна инфраструктура" и строителни фирми изнесоха презентации, свързани с европейските инвестиции в транспортната инфраструктура, приоритетните оси по програмата, като беше даден пример с обхода на град Габрово - пътен проект, изпълняван в региона на стойност над 90 млн.лева. Новото трасе е с дължина от 23 км и поради спецификата на терена за строителите е било истинско предизвикателство  да се справят със сложността на съоръженията. Те включват тунел, три по-малки моста, два пътни възела и най-големия стоманобетонен мост у нас – с дължина 640 м и отвор 160 м, над долината на река Синкевица. Там се намират кв. „Чехлевци“ и кв. „Войново“ на Габрово.

Учениците посетиха тунела, който е част от обхода на града, както и двата пътни възела: „Чехлевци“ и „Дядо Дянко“. Експертите информираха, че предстои последния етап от обхода на град Габрово: изграждането на тунела под връх Шипка, който е включен в приоритетите на Програма „Транспортна свързаност“ 2021 -2027.