Бъдещи железничари посетиха жп гара Оризово

Бъдещи железничари посетиха жп гара Оризово по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“, съфинансиран със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Ученици и преподаватели от Професионална гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски" гр.Карлово  посетиха жп гара Оризово, където текат строителни дейности по изграждането на ново приемно здание. Сградата ще бъде единствена по рода си в България, защото в нея директно ще бъде насочено съоръжение тип „пасарелка“, което дава възможност на пътниците да преминават от едната част на жп гарата до другата.

Този факт и други любопитни подробности от етапите на реализация на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ представиха инж. Емил Манчев от бенефициент НКЖИ и инж. Антон Софронов от страна на фирмата -изпълнител.

Гимназистите видяха отблизо новия железен път и стрелки в участъка на жр гара Оризово, част от трасето ловдив - Бургас, както и новоизграждащ се пътен надлез. Целта на надлезите е да няма пресичания на едно ниво на жп линия посредством прелези, като по този начин да се сведат до минимум пътно транспортните произшествия. Съществуващият от дълги години прелез при жп гара Оризово ще бъде напълно премахнат, а на негово място вече има изграден прокар, който е ситуиран под жп линията. Неговото предназначение е да обслужва населението, като осигурява безопасно преминаване на жп линията за всички ползватели: велосипедисти, пешеходци, каруци и друга лека техника.

Проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ се изпълнява по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020г., стойността на проекта е над 800 млн.лева. https://www.eufunds.bg/bg/optti/node/1597

Files:
Прикачен файл Size
viber_image_2023-06-29_14-37-33-224.jpg 215.99 KB