Започна изграждането на Лот 2 от жп участъка Елин Пелин – Костенец

На 30.10.2023г. стартира изграждането на втория лот на жп участъка Елин Пелин-Костенец, като в него влиза и трасето между Вакарел и Ихтиман. 

Това е един от най-мащабните проекти, заложени за изпълнение по Програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Обектът е част от Коридор № 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

В обхвата на договора е включено изграждане на нов железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и 4 бр. надлези, 3 бр. мостове, 39 бр. водостоци, както и  отводнителни и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 м. От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта за модернизация на Лот 2 са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ).

Очакваните проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч.

 

Строителството на жп участък Вакарел-Ихтиман, част от проект „Модернизация на жп линия София - Пловдив: железопътни участъци Елин Пелин - Костенец”, се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 113 609 830, 15 лв. без ДДС

Повече за проекта може да прочетете тук: https://eufunds.bg/bg/optti/node/7018