Стартира изграждането на АМ "Русе - Велико Търново"

Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите, които искаме да развием. Градът е неразделна част от разговорите с премиерите на Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който участва в първата копка на втория лот от автомагистралата „Русе-Велико Търново“. Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион.

На символичната първа копка на обекта г-жа Анес Монфре, началник на отдел „България, Унгария и Словения“ в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, приветства участниците в церемонията с писмено обръщение. Г-жа Монфре заяви: „С тази магистрала ще отклоним транзитния трафик от населените места и ще повишим безопасността на движението. Ще помогнем на България да спаси човешки животи и да загърби тъжния си рекорд на броя жертви в пътнотранспортни произшествия всяка година.“

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес, представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км. Изграждането ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Стартът на строителството бе даден от министър-председателя Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, замeстник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, заместник -министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, областни управители и кметове от региона.