Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани по ОПТТИ 2014-2020

Близо 3 млрд. лева са инвестирани в инфраструктурни проекти по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.  Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заключителното информационно събитие за постиженията по транспортната програма. Министърът подчерта, че благодарение на безвъзмездното европейско съфинансиране България вече 18 години реализира проекти, които поставят страната по нов начин на картата на Европа.

Инвестициите в устойчив транспорт дават силен тласък в развитието но регионите и допринасят за по добър, по-зелен и по сигурен транспорт. Това отбеляза София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“ в Европейската комисия. Тя допълни, че на площада в Бургас е посадено дърво в знак на разбиране и признание за важната роля, която играят горите за собственото ни благополучие. В Европейския съюз, за да се гарантира качеството и количеството на европейските гори, институциите са ангажирани да засадят 3 милиарда дървета до 2030 г., като този процес се наблюдава чрез приложението MapMyTree.

Политиката на сближаване ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 3.7 милиарда лева в широкомащабни проекти – за чиста природа и по-малко катастрофи, заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. е една от десетте оперативни програми у нас, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. С финансиране от програмата са построени 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари: Карнобат, Стара Загора, Подуяне, Казичене и Искър. По ОПТТИ са изградени още 12 км метро линии с нови 12 метро станции, както и метродепо „Земляне“. С европейското съфинансиране е доставена специализирана техника и оборудване за подобряване на корабоплаването  по река Дунав, изградени са системи за сигурност, интеграция и визуализация на територията на пристанищата.

Заключителното информационно събитие се проведе в Бургас в присъствието на жители и гости на града, представители на централната и местна власт, на Европейската комисия, Управляващия орган на програма и бенефициенти.