В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап Iна Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап I с готов релсов път. Трасето и започнатите довършителни работи по двете метростанци бяха  инспектирани с работна дрезина.

На инспекцията присъстваха министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков, ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020 г. Галина Василева, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Основен акцент при инспекцията освен строителството на Линия 3, беше въпросът за изграждането на необходимите връзки за интермодалност на транспорта. Това ще стане чрез свързване на метрото в кв. Горна баня с ж.п. линията „София-Перник“.

Друг важен акцент е предвиденото за следващия програмен период изграждане на две разширения на съществуващото метро, които да свържат централната градска част с кварталите Левски и Слатина.Проектът се очаква да бъде отново финансиран с европейски средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.