От днес Линия 3 на метрото пораства с още 4 станции

Метростанция „Горна баня“ вече свързва директно центъра на града с жп линията „София-Перник-Кулата“

От днес, 24 април 2021 г., метрото в София вече ще свързва не само кварталите Горна баня и Овча купел с центъра на града, но и пътуващите по жп направлението „София-Перник-Кулата“.

Вторият етап на изграждане на зелената Линия 3 на метрото включва нови 4 км трасе и 4 метростанции - „Овча купел“, „Мизия/ НБУ“, „Овча купел II“ и „Горна баня“.

Новост за цялата Линия 3 са обезопасителните, автоматичтни предпазни врати срещу инциденти в метрото. Стъклените прегради са високи 1,60 м. и са синхронизирани с вратите на метровлаковете. Те се отварят едва, когато мотрисата пристигне на перона, за да се качат пътниците. При потеглянето й вратите отново се затварят.

И настоящият участък, подобно на този между „Красно село“ и „Хаджи Димитър“, разполага с нови системи за автоматика и управление, монтирани за първи път в България. При този лъч чрез радиосигнал по отсечката се подава сигнал на влака, т.е  знае се разположението на мотрисата с точност до сантиметри.  

По-различното тук е „интермодалната връзка“ между 4 вида транспорт, които вече ще могат да бъдат използвани ползват не само от жителите на града, но и от всички, които често пътуват от Югозападна България до столицата.

При метростанция „Горна баня“:

  • метрото вече прави директна връзка с жп линията „София - Перник - Кулата" - на специално изградената съвременна, жп спирка;
  • метростанцията разполага с нов, буферен паркинг за над 230 автомобила за ползвателите на метрото, които идват с автомобил от Югозападна България;
  • пътниците могат удобно да ползват и вече съществуващите спирки на градския транспорт.

С новите 4 станции подземната железница вече ще обслужва между 30 000 и 45 000 нови пътници дневно, като времетраенето на пътуването от МС „Горна баня” до центъра на града ще е около 12 минути.

Проектът за разширение на софийското метро е емблематичен и мащабен проект, съфинансиран със средства от Европейския съюз и изпълняван вече в два програмни периода по Оперативна програмa „Транспорт“ 2007-2013 г. и Оперативна програмa „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Обща стойност на реално сключените договори с изпълнители за цялата Линия 3 (Етап 1 и Етап 2) е: 974 088 000  лева (приблизително 1 млрд. лева). От тях 661 128 000 лева са безвъзмездна финансова помощ, предоставени от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и 312 960 000 лева – местно съфинансиране.

Метростанция „Овча купел“

Метростанция Овча купел
Метростанция Овча купел
Метростанция Овча купел

Метростанция „Мизия/ НБУ“

Метростанция Мизия/ НБУ
Метростанция Мизия/ НБУ
Метростанция Мизия/ НБУ

Метростанция „Овча купел II“

Метростанция Овча купел II
Метростанция Овча купел II
Метростанция Овча купел II

Метростанция „Горна баня“

Метростанция Горна баня
Метростанция Горна баня
Метростанция Горна баня

 

Files:
Прикачен файл Size
new2.jpg 578.54 KB