Драгата "Янтра" вече е на вода

Посланикът на Нидерландия кръсти официално новото драгажно съоръжение на ИАППД

Посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ на церемония днес в Русе. Тя пожела попътен вятър след като според традицията разби бутилка шампанско в корпуса на „Янтра“.

Сред специалните гости на празника бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева, областният управител Борислав Българинов и кмета на община Русе Пенчо Милков.

„Драгата „Янтра“ е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на дунавската агенция, а новата драгажна техника ще даде възможност на ИАППД ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия“, каза в своето обръщение заместник-министър Андреева. Тя припомни, че България има ангажимент към поддръжката на един от най-трудните в навигационно отношение участъци от реката, като в същото време Агенцията към момента не разполага със собствена техника, с която да извършва тази специфична дейност. От 2017 г. до сегаса  осигурени над 16 млн. лв. за извършване на драгажни работи. Със закупуването на новата специализирана апаратура процесът ще бъде оптимизиран, а разходите намалени.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на проектите по оперативните програми в сектор „Транспорт“ и Механизмът за свързване на Европа през изминалите години се привлечени над 35 милиона лева, благодарение на които Агенцията е осъвременила своя технически капацитет. „Чрез това можем да бъдем достойни партньори на другите речни администрации при изпълнение на международните задължение по поддържане на 471 километровия участък на река Дунав, който е един от най-трудните в корабоплавателно отношение“, допълни Цонев. 

Тържествен водосвет и освещаване на новото плавателно средство направи отец Йордан от храм „Свети Георги“. За доброто настроение на гостите се погрижиха мажоретен състав „Есктрийм” с ръководител Вероника Миланова и фолклорна танцова студия „Зора“ към Общински младежки дом.

Плавателният съд е доставен по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Изграждането на драгажното съоръжение беше поверено след проведена обществена поръчка на  нидерландската корабостроителница „Дамен шипярд Горинхем“. Строежът приключи за по-малко от 10 месеца. Съоръжението пристигна в Русе преминавайки 3000 километра по  канала Рейн – Майн – Дунав  за  26 дни . В дните след пристигането беше проведено и обучение от специалисти от фирмата – изпълнител на екипажа, който ще работи на драгата.

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ  №ДОПТТИ-1/29.01.2018 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“

 

Обща стойност на проекта: 20 632 677,38 лв.

Източници на финансиране:

Европейски фонд за регионално развитие – 17 537 775,77  лв. – 85%

Национално съфинансиране – 3 094 901,61 лв. – 15 %

Начало на проекта: 29 януари 2018  г.

Край на проекта: 28 февруари 2022 г.