СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЙ-ДЪЛГИЯ ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТУНЕЛ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

От днес стартира изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел, строен досега у нас и на Балканите. Министърът на транспорта, информационните технoлогии и съобщенията Георги Тодоров даде старт на строителните дейности по проект за модернизация на железопътен участък Елин Пелин-Вакарел. Обектът е част от основната жп магистрала по направление Изток – Запад и e от изключително важният за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Трасето е с дължина 20 км и е част от проект „Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“. В реконструкцията на 20-километровата отсечка ще бъдат инвестирани 498 млн. лева по линия на две оперативни програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 и “Транспортна свързаност“. Дейностите включват изграждането на 7-километров двутръбен тунел. Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч.  

Техническите и експлоатационните предизвикателства пред строителя са изключително големи, тъй като този лот е най-трудният от целия участък. От тук започва предизвикателството за фирмата изпълнител на строителните дейности както и осъществяването на непрекъснат по съвместен контрол върху целия процес от фирмата за строителен надзор, допълни още транспортният министър. 

Строителството на жп участък Елин Пелин-Костенец, част от проект „Модернизация на жп линия София-Пловдив: железопътни участъци София – Елин Пелин и Елин Пелин – Септември” се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 498 800 012 лева без ДДС, а негов изпълнител е ДЗЗД „Джен-Дуй жп Елин Пелин“, включващо фирмите: „Дженгиз Иншаат Санайи Ве Тиджарет Аноним Ширкети“ АД, „Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджаред Ве Санайи Лимитед Ширкети“ ООД.

Повече информация за проект "Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец", можете да откриете тук.