Доизграждането на магистрала „Струма“ ще подобри транспортната свързаност с Гърция

Автомагистала „Струма“ е част от Транс-европейския транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморие“. Тя свързва Видин с Кулата на територията на България и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между западна и Централна Европа и Бяло море. В момента се изгражда Лот 3.

След приключването на най-сложния участък от Крупник до Кресна през Кресненското дефиле, се очаква значително да се подобри безопасността и комфорта на пътуване, убеден е инж. Красимир Найденов от АПИ.

Инж. Красимир Найденов припомни, че към момента се изгражда Лот3 от АМ „Струма“, който е разделен на три отделни.

Това са "Лот 3-1 от Благоевград до Крупник, във втория участък е предвидено строителството на мостови съоръжения. Между тези два участъка се изгражда тунел „Железница“. Третият участък е след тунела и продължава до Крупник“, поясни инж. Найденов.

Доизграждането на магистрала „Струма“ ще подобри транспортната свързаност с Гърция. Голяма част от трафика ще се прехвърли изцяло към магистралата, а съществуващите пътища ще бъдат обслужваща инфраструктура към селищата в региона. Това  ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, както и на нивата на шум, в резултат от осигуряване на оптимална скорост на трафика и елиминиране на задръстванията около населените места.

Повече чуйте в звуковия файл: