ЗВЕНОТО ЗА МЕДИАЦИЯ ОТ СЗР ПРОВЕДЕ ПЪРВАТА СИ ОРГАНИЗАЦИОННА СРЕЩА

Експерт от Областния информационен център в Плевен взе участие в първата организационна среща на звеното за медиация като част от експертния състав на Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион. Заедно с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под ръководството на Боряна Войчева, началник на отдел СЗР при ГД СППРР и секретар на Регионалния съвет за развитие, бяха разгледани задълбочено функциите на РСР и промените в ППЗРР в контекста на подхода на интегрираните териториални инвестиции (ИТИ). Специално внимание бе обърнато на специфичните функции на звеното за медиация, чиято основна задача е да съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни, да координира процеса, да провежда разяснителни кампании.

Интегрираните териториални инвестиции са нов за България регионален подход, чиято цел е гражданите, институциите и организациите на местно ниво да поемат инициативата, да определят приоритетните проектни идеи „отдолу нагоре“, защото са запознати най-добре с проблемите на регионално ниво. Ще се финансират мерки за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, социална, културна и туристическа инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, дейности в областта на образователната интеграция и подобряване на връзката на образованието с пазара на труда, мерки за насърчаване на заетостта, социалното включване.

От края на юни до 27 септември 2023 г. партньорства между представители на национални и регионални институции, на бизнеса и академичните среди, общини и неправителствени организации могат да подават своите концепции за интегрирани териториални инвестиции през електронната система ИСУН по отворената в момента процедура за кандидатстване.

Всеки един от шестте региона за планиране в страната има определен бюджет, като освен Програмата за развитие на регионите при изпълнението на подхода участват и програмите „Околна среда“, „Образование“, „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Над 50% от средствата по Програма „Развитие на регионите“ са предвидени за интегрирани териториални инвестиции в Северна България, според Ангелина Бонева, заместник-министър на МРРБ и ръководител на Управляващия орган на Програмата.

Водеща функция в процеса на подбор на концепции за ИТИ имат Регионалните съвети за развитие.