ПУБЛИЧНИЯТ, ЧАСТНИЯТ И ГРАЖДАНСКИЯТ СЕКТОР В ПАРТНЬОРСТВО ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА СПЕЦИФИЧНИ ПРОБЛЕМИ

   През август експертите от Областния информационен център в Плевен проведоха онлайн допитване до широк кръг заинтересовани страни, за да се установи нивото на разбиране и подкрепа за интегрирания териториален подход и да бъдат идентифицирани областите, в които има недостатъчна информираност. Анкетата бе разработена от членовете на звеното за медиация към Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион.

   От област Плевен са получени 23 отговора, от тях 34,7% са дадени от представители на местния бизнес, 30,4% от служители в общинските администрации. Едно читалище, три неправителствени организации и четирима граждани също са пожелали да изкажат мнението си чрез включване в допитването.

   Малко повече от 30% от респондентите са уверени, че добре, дори в детайли, познават новия подход за финансиране от европейските програми, 52% са отбелязали, че имат обща представа, което е добра основа за участие в първата покана за кандидатстване с концепции за ИТИ. При 17,4% има нужда от базова информация.

   Близо две трети от участниците в допитването желаят повече примери за концепции за интегрирани териториални инвестиции, които да ги ориентират по-добре. За над 43% не е ясно каква институционална подкрепа биха могли да получат от Регионалния съвет за развитие и от общините Плевен и Видин. Недостатъчна информираност за финансовото управление на концепциите и за допустимите дейности, финансирани от шестте програми, посочват близо една трета от анкетираните.

   Представителите на пет от организациите и институциите са заявили категорично участието си в концепции по първата покана до 27 септември 2023 г. Други 9 обмислят идеи, но не са сигурни, че ще успеят да се подготвят в срок. Шестима са готови да поемат ролята на водещ партньор, 13 виждат организацията като партньор в концепциите. Една трета не планират проекти в рамките на ИТИ.

   Интерес има към всички 13 сектора, включени в допитването, но най-много от респондентите посочват идеи в областта на образованието, околната среда, икономиката и туризма, между 35% – 40%. В сектора на културата биха реализирали проекти почти 22%, по 17% биха работили респективно в областта на социалните услуги и разработването и внедряването на иновации.

   Разпределението на тези сектори според програмите, които финансират съответните дейности, показва преобладаващ интерес към проектите, подкрепяни от Програмата за развитие на регионите (65%), следвани от Програма „Околна среда“ (39%) и от програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Развитие на човешките ресурси“ (почти 35%).

   Почти половината от анкетираните отговарят, че подготвят идеите си за реализация на територията на градска и на селска община. На територията на повече от две общини подготвят проекти почти 24% и също толкова посочват, че искат да обхванат територията на няколко общини, групирани според тяхното географско положение.

   Успешната интегрирана териториална инвестиция, според преобладаващата част от респондентите, допринася за развитието на функционалната свързаност на районите като решава специфични проблеми и развива потенциала им и се подготвя и изпълнява в партньорство между публичния, частния и гражданския сектор.

   Допитването в област Плевен продължава, можете да се включите чрез следния линк: https://forms.gle/M5c1PkArww8o4bUMA