При голям интерес се проведоха обществените обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции през новия програмен период в Карлово и Брезово

В зала „Васил Караиванов“ на община Карлово на 11 март бе проведено обществено обсъждане, организирано от Община Карлово и Областен информационен център – Пловдив. Представени бяха концепциите „Насърчаване на икономическата активност и устойчиво развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина“ и „Устойчива и безопасна пътна инфраструктура на територията на области Ловеч и Пловдив“. Събитията откри Нели Караджова – управител на ОИЦ – Пловдив, която отбеляза, че провеждането на дискусиите цели да бъдат включени и местните общности в обсъждането на териториалното развитие на региона.
В партньорство между общините Карлово, Троян, Хисаря, Брезово, Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД и Фондация „Смокиня” се предвижда да се реализират различни проектни идеи. Една от тях е рехабилитация на трасето Троян-Кърнаре, с което ще се подобри безопасността и удобството при пътуване през най-високия Старопланински проход и ще се подобри свързаността между Северна и Южна България. В представената концепция „Насърчаване на икономическата активност и устойчиво развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина“ се предвижда развитието на Индустриален парк „Карлово“, енергийна ефективност в обществени сгради в община Карлово, подобряване на градската инфраструктура – благоустрояване на паркове, изграждане на зелени пространства и зони за отдих, спортна инфраструктура в община Карлово. Като основен проект за развитието на културния туризъм в региона кметът на Община Карлово, д-р Емил Кабаиванов посочи Тракийския град, намиращ се до с. Васил Левски. Той отбеляза, че са направени постъпления обектът да стане от национално значение и международна туристическа дестинация.
Концепцията се представи и обсъди по-късно през деня и в община Брезово, където се предвиждат инвестиции в облагородяване на района около къщата на полковник Владимир Серафимов – освободителят на Средните Родопи, намираща се в село Свежен, както и няколко от основните улици в архитектурно-историческия резерват.
Общото между общините партньори в концепцията е развитието на туризма. “За да има туристи, трябва да има инфраструктура”, обобщи заместник-кметът на Карлово - Данка Зидарова- Люртова.  
В общественото обсъждане в гр. Карлово участваха още директорът на Областно пътно управление Петър Попов, директор на дирекция в АПИ Николина Чапанова, експерти от Национална компания „Индустриални зони“ и директор Европейски проекти в община Карлово - Красен Краев. 
На дискусията в гр. Брезово отново взе участие зам.-кметът на Община Карлово Данка Люртова , Красен Краев, кметът на Община Брезово Калин Калапанков и Кристина Шопова – Специалист „Програми и проекти”.