ОИЦ-ВАРНА ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА КИТИ НА ОБЩИНА ВАРНА

Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион, проведе публично обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“. В събитието се включиха зам.-кметът на Община Варна Диан Иванов, представители на местната администрация, на университети, училища и детски градини, неправителствени организации, бизнес, медии, граждани и други заинтересовани. Те бяха запознати със съдържанието на концепцията и видовете дейности, предвидени за изпълнение.

Тя е на обща стойност 43 805 786, 80 лв. и включва 12 проектни идеи на 11 партньори. Водещ е Община Варна. В изпълнението ще участват детска градина, училища, университети, бизнес и общински администрации на територията на една градска община - Варна, и на две селски - Аксаково и Шабла. Предвижда се проектите да бъдат финансирани от четири програми – „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., „Образование“ 2021-2027 г. и „Околна среда“ 2021-2027 г., обясни управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова.

Сред планираните дейности на територията на Област Варна са реставрация и консервация на археологически обекти и изграждане на музей на открито, ремонт на Летния театър в морската столица, реконструкция на площад и улици, ревитализиране на пространства в исторически старата част на града, обновяване на медицинска апаратура в УМБАЛ „Св. Марина“, основен ремонт и прилагане на мерки по енергийна ефективност на варненска детска градина, инфраструктурни мерки за защита и превенция от наводнения, превенция на вторичната сегрегация и борба против дискриминацията в училищата и др.

По време на срещата присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения и препоръки към концепцията, предимно насочени към съхраняване и експониране на обекти от архитектурното и културно наследство на град Варна. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Североизточен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

„Наличието на обществена подкрепа е особено важно, тъй като стремежът ни е проектите да бъдат припознати и подкрепени от максимален брой заинтересовани страни. Подкрепата, която вярваме, че ще получим, ще ни даде увереност, че работим в правилната посока за прилагане на интегрирания териториален подход в полза на хората“, посочи зам.-кметът Диан Иванов.

Подкрепа и мнения за концепцията могат да бъдат изразени на следната анкета https://forms.gle/158LQbJdoDbXNPhd6.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна