Ден на отворените врати „Иновации в действие” проведе разградско училище

В рамките на проект „В Европа – децата в страната на чудесата” по програма „Еразъм+”, Основно училище „Иван Сергеевич Тургенев”  гр. Разград, като водеща организация и координатор на събитията и мобилността, днес бе първият домакин на чуждестранните си партньори за обмен на добри практики. Гостите са от училища в Полша, Словения, Турция, Испания, Португалия и Италия.

Чужденците се запознаха първо със съвременните образователни технологии и новаторство в учебно-възпитателния процес в училището-домакин. Посетиха учебните часове, в които се преподава с интерактивни средства и се прилагат съвременни технологии в модерно оборудваните кабинети. Проследиха дейностите в интерактивните ателиета и зоните, в които се прилага метода Монтесори за децата от подготвителната група и учениците със специални образователни потребности. Учениците от групите за занимания по интереси демонстрираха уменията си в танцово-музикалното, сценичното и приложното изкуство, а младите журналисти интервюираха чуждестранните гости, като въпросите и отговорите се излъчваха в ефира на училищното радио.

Във втората част на деня към събитията се присъединиха заместник-областния управител Евгени Драганов, представители на РУО на МОН, Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, Областния информационен център, Община Разград, ученици и преподаватели от иновативни училища в Шумен и Търговище, които са партньори на домакините по проекта „Иновации в действие”, а също така и журналисти.

Присъстващите бяха приветствани от Евгени Драганов и Милена Орешкова, директор на ОУ „Ив. С. Тургенев”. Последваха изпълнения на малката певица Дея Куманова и концерт на Детска танцова школа „Хорце” към Центъра за работа с деца в града. Имаше урок и надпревара по приготвяне на баница. Край масите с продукти се подредиха и партньорите от Търговище и Шумен. След това всички заедно се разходиха из кътовете и работилниците в изграденото интерактивно капанско село. Демонстрирани бяха пазар, работилници и ателиета, дюкяни и занаятчийници, разположени в училището и приспособени за провеждане на тематични уроци и ларп игри. За веселото, вкусно и приключенско събитие се погрижиха гост – лекторите Николинка Ангелова, която сготви вкусни гозби и художникът Осман Исмаил, който изработи съдове от глина. Последва консумиране на приготвените по обед дъхави баници.

Накрая организаторите поканиха всички участници на плувно парти в басейна на училището за откриването на новия плувен сезон на закрито в Разград. Обещаха да има много игри, песни, танци, демонстрации на плувни стилове от представители на Спортен клуб по плуване „Амфибия” и синхронно плуване на клоуни.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.