ОИЦ-ВАРНА ДОМАКИНСТВА СРЕЩА ПО ЕВРОПРОЕКТ, ПОСВЕТЕН НА МЛАДЕЖКАТА АКТИВНОСТ

Ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ взеха участие в среща по проекта „ROOF - Routes of our future“ - „Пътища за нашето бъдеще“. Домакин на събитието бе Областният информационен център-Варна.

Проектът се финансира от програма „Еразъм+“ и включва 16 организации от 12 европейски държави. Той се координира от Асоциация „Линк“ – Италия. Национален партньор е СНЦ „Регионален Клъстър Североизток“.

„ROOF - Routes of our future“ цели да мотивира младите хора да участват във формирането на европейски политики, да популяризира европейските институции и да акцентира на темата за устойчивата мобилност, проблемите на околната среда и опазването на културното и историческо наследство. В проекта са се включили 80 младежи, които са прекосили Европа с велосипеди и са изминали общо 8000 километра.

Във велосипедния лъч, който стартира от Варна към Прага в края на април и продължи 25 дни, са взели участие седем младежи от морската столица. В групата са пътували и техни връстници от Холандия, Испания и Франция. Освен за активен спорт, проектът е допринесъл и за създаване на контакти в посетените места, както и обединяване на младите хора от общи ценности.

На срещата по проекта бяха представени изследване на историята на колоезденето у нас и филм, документирал велосипедната обиколка и впечатленията на участниците.

Присъстващите бяха запознати с дейността на Областния информационен център-Варна и Фейсбук групата, която поддържа. Интерес предизвика и интерактивната книга на ОИЦ-Варна с проекти с европейско финансиране, които са реализирани на територията на цялата област.

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна