УЧЕНИЦИ ОТ ВАРНЕНСКИ ГИМНАЗИИ ПОСЕТИХА ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА НА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ПРСР

Три професионални гимназии от Варненска област се включиха в кампанията „Супер фермер“, която е организирана от Министерството на земеделието и горите, в партньорство с Министерството на образованието и науката. Инициативата е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство. Младежите посещават земеделски производители - бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014–2020 г.). Целта е да им се даде възможност да се срещнат с успели български фермери. 

В рамките на кампанията учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство „Иван Вл. Мичурин“ в Долни чифлик посетиха фирма за производство на пшеница, слънчоглед и царевица в карнобатското село Горица. Възпитаниците на Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в село Стефан Караджа, Община Вълчи дол, бяха гости на собственик на орехова градина в шуменската община Никола Козлево. Учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ в Суворово ще се запознаят с работата в овощната градина на земеделски производител в село Садово.

По време на инициативата през първия учебен срок ще бъдат посетени стопанствата на 25 бенефициенти по ПРСР в цялата страна. В нея са включени над 300 ученици от 20 професионални гимназии. Стопанствата, които ще бъдат домакини, развиват дейности по отглеждане на трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми и др.), животновъдство (овцеферми, кравеферми, птицеферми и други) и селскостопанска техника. 

Кампанията „Супер фермер“ ще се проведе на два етапа. Първият стартира през ноември, а вторият ще продължи от февруари до април 2020г.

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна