ОИЦ-ВАРНА ЩЕ ПАРТНИРА НА ВАРНЕНСКИ УЧЕНИЦИ-ПОСЛАНИЦИ НА ЕП

Областният информационен център-Варна проведе среща с ученици и учители от училището Посланик на Европейския парламент - Първа езикова гимназия. На събитието беше обсъдена програмата на най-мащабната платформа, чиято цел е да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

През учебната 2019/2020г. кандидатура за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент подадоха 100 училища от почти всички области на България. Сред тях са избрани 10 учебни заведения, едно от които варненското. Училището, което се представи най-добре, ще бъде наградено с посещение в Брюксел.

Учениците от I ЕГ - посланици на ЕП, имат много идеи, които смятат да реализират, стана ясно на срещата. Амбицията им е да се запознаят с работата на местни и столични институции, както и да осъществят контакти с български евродепутати и представители на ЕК. Ще бъде направено и проучване сред възпитаниците на I ЕГ доколко те са запознати с Програмата за училища посланици на ЕП. На база на резултатите ще бъде изготвена и стратегия за бъдещите дейности. Сред идеите на учениците е да бъдат организирани поредица от дни, посветени на държавите-членки на ЕС и участие в традиционния коледен базар на училището, на който да бъдат продавани благотворително лакомства с логото на ЕП и знамената на страните членки. Младшите посланици планират да направят и Европейска градина за Деня на земята – 22 април, в която да засадят дръвчета и екзотични растения. Те възнамеряват да изработят и информационни клипове за ЕС, които да останат за ползване в гимназията. В инициативата са ангажирани 20 ученици, като съставът на групата ще се обновява постоянно на ротационен принцип.

Участниците в срещата разгледаха и възможностите за бъдещи съвместни дейности. ОИЦ-Варна може да подпомогне реализацията на идеите на младите посланици на ЕП с материали, контакти и посредничество за създаване на партньорства, увери управителят на центъра д-р Виктория Николова. Тя припомни, че залата на ОИЦ-Варна е безплатна и би могла да се използва за срещи и събития. Фейсбук страницата на центъра също може да бъде полезна за популяризиране на дейностите на младите посланици на ЕП. Виктория Николова запозна гостите и с възможностите, които дава Европейският съюз за безплатни пътувания на ученици, навършили 18 години. 

 

Областен Информационен Център – Варна

тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg

адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/

web: www.eufunds.bg, www.varna.bg

група във FB: Областен информационен център - Варна