Стартира новата система за повишаване сигурността на морските пристанища

Нова технологична система за повишаване безопасността на българските морски пристанища беше представена по време на заключителната пресконференция по проект „Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища /RPSSP/” на 21 юни 2019 г.

Събитието се състоя в бреговия център за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в гр. Бургас, изграден в рамките на предишната Оперативна програма „Транспорт“ по проект VTMIS.

Демонстрация на възможностите на новата система беше направена в присъствието но министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” инж. Галина Василева, кметът на община Бургас Димитър Николов, генералния директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, ръководителя на проекта д-р инж. Златко Кузманов, представители на пристанищната общност, журналисти и гости.

Общата стойност на проекта е 7 231 917 лева, като съ-финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. и националния бюджет на Р. България.

Системата вече работи на пристанищните терминали Варна-Изток, Варна-Запад и Бургас-Изток 1. Изградени са два командни и контролни оперативни центъра, което позволява непрекъсната защита на критичната инфраструктура. Чрез нея ще се повиши нивото на сигурност и безопасност на морската ни граница, която е външна, както за България, така и за Европейския съюз. Освен за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рисковите стоки и товари, тя ще спомогне и за увеличаване събираемостта на приходите от морските пристанища.