Ученици и учители от ОУ „Иван С. Тургенев” Разград посетиха Словения по проект

Проектът „EUstudents in EUwonderland” е финансиран от програма „Еразъм +”, Ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики”. В изпълнение на проектните дейности от 19 до 23 април тази година трима ученици и трима преподаватели от разградското ОУ „Иван С. Тургенев” успешно приключиха поредната мобилност. Тя се проведе в словенското училище OŠ „Škofja Loka-Mesto” в гр. Шкофя Лока. Освен българските участници, в срещата взеха участие и представители на партньорско училище от Турция.

Учениците изнесоха презентации за своята страна, град и училище. След това имаха възможност да разгледат училището-домакин и да вземат участие в някои от провежданите часове. Сред най-интересните за гостите се оказаха часовете по музика, физика и английски език.

Възпитаниците на ОУ „Иван С. Тургенев” - Пламен Иванов от 7 клас, Калоян Йотов и София Цанева от 6 клас и техните връстници от училищата-партньори сформираха смесени отбори и работиха заедно за създаване на плакати за любими храни и напитки като част от темата на посещението – „Ден на традиционните ястия”. Домакините осигуриха възможност на гостите да приготвят както традиционни словенски ястия, така и родни. Учениците научиха основни думи на словенски език, както и няколко традиционни танца. Разбира се, показаха и своите танцови умения.

В програмата бе включено посещение на столицата Любляна, старата част на Шкофя Лока, Блед и средновековния град Пиран, където гостите разгледаха средновековните замъци.

Участниците имаха възможност да се повозят на лодка в езерото Блед и да достигнат до средата на острова. Сред най-вълнуващите преживявания бе посещението в Шкоцянските пещери - целият карстов район наоколо влиза в рамките на природен парк,  обект в списъка на ЮНЕСКО. Друго запомнящо се преживяване за гостите бе срещата с кмета на град Шкофя Лока, който разказа интересни факти за града и предизвикателствата, които среща в работата си.

Българските ученици заедно с новите си приятели бяха поканени на юбилеен концерт, отбелязващ 90-годишнината от създаването на словенското училище. На тържествената церемония присъства и заместник-посланикът на Република Турция в Словения.

В рамките на проекта „EUstudents in EUwonderland” се създадоха много нови приятелства и се обмениха добри практики в сферата на иновативното обучение. В края на посещението домакините връчиха на всички сертификати за участието в проекта.

Следващата  мобилност по проекта ще се осъществи в Турция през месец юни т.г.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.