ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА

Областният информационен център-Варна се включи в събитието „Среща на бизнеса във Варна и региона“. Участие в него взеха представители на туристическия сектор и бизнеса, както и местни и национални медии. Дискусията е част от проекта „Капитал Градове“, чиято цел е чрез събития, които се провеждат в различни региони в страната, да се даде гласност на предизвикателствата и успехите пред всеки от тях, както и да се стимулира диалогът между компаниите, местната власт и държавата.

По време на форума бяха дискутирани теми, свързани със зелените тенденции, морския бизнес и Черно море като ресурс. Във фокуса на срещата бяха и устойчивото развитие на бизнеса и общините. Експерти в различни сфери дискутираха заедно с аудиторията как градовете мога да използват зелени технологии, за да бъдат по-устойчиви. Бяха обсъдени въпроси, сред които лесно ли се прави бизнес в сферата на кръговата икономика в България, кои са финансовите инструменти, които ще улеснят зеления преход, какви са нагласите към устойчивия бизнес и по какъв начин технологиите могат да помогнат на общините да преминат към декарбонизация и кръгова икономика.

Дискусия предизвика темата за енергийната криза и начините за излизане от нея чрез инвестиции във ВЕИ, които биха позволили по-благоприятни цени, редуциране на разходите и независимост на този пазар. Бяха коментирани и мерките за енергийна ефективност, които ще бъдат финансирани през настоящия програмен период 2021-2027 г. Участниците в събитието дадоха примери за успешни екологични проекти в различни български градове, реализацията на които е довела до положителни промени за околната среда.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна