Общественици от Лудогорието обмениха добри практики в Норвегия

Група общественици и представители на бизнеса от Лудогорието посетиха норвежкия град Кристиансан, където се запознаха с добри практики на взаимодействие на публичния и гражданския сектор с бизнеса и прилаганите механизми за диалог и устойчиво развитие на общността.

Визитата и нейната програма са част от дейностите по проект „Прозрачност и отчетност на местните власти – силни общности”. Той е подкрепен от Схемата за малки двустранни инициативи, насърчаващи сътрудничеството със страните донори Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Партньори по проекта са разградското сдружение „Клуб за обществена и гражданска активност”, с председател Милена Орешкова, и норвежката неправителствена организация CBNRM Networking, представлявана от  Ларс Соевтестад.

В състава на делегацията бяха включени Областният управител на Разград д-р Деян Димитров, общинските съветници Иво Димитров от Разград и Нихат Расим от Завет, и разградските предприемачи Марияна Господинова и Ценка Таракчиева.

Българската група проведе работни срещи и дискусии с декана на най-голямото бизнес училище към Университета „Агдер” Роджър Норман, с председателя на местната Търговско-промишлена палата Бакерт Тронд и заместник-кмета на общината Ерик Ростофт.

В проектните дейности е предвидена и ответна визита в Разград, която ще се осъществи в периода от 25 до 29 юли тази година. Акцент в нея ще бъде обществен дебат на тема „Трансформация на обществените отношения и инструменти за устойчиво развитие на общността”.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.