Фермер от село Лудогорци ще увеличи размера на стопанството си с европари

Ибрахим  Хюсеинов от Исперихското село Лудогорци изпълнява проект „Развитие на малкото стопанство чрез увеличаване количетвото на отглежданите кози майки и закупуване на силоз за съхранение на концентриран фураж”.

Общата стойност на проекта е 29  337 лева, които са изцяло безвъзмездна помощ за бенефициента. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”.

Проектните дейности предвиждат увеличаване на икономическия размер на стопанството, като нарасне броя на отглежданите кози - майки. За целта фермерът ще възпроизведе в стадото минимум 23 кози - майки.

Ще бъде закупен силоз за съхранение на концентриран фураж, необходим за животните в стопанството. Ще се предприемат мерки за биосигурност. Получателят на европарите ще участва в обучения и ще получи консултантска услуга по подмярка 2.1.2 от ПРСР от Националната служба за съвети в земеделието.

За достигане на европейските стандарти по отношение на ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, ще бъдат предприети мерки за изпълнение на предписанията на ветеринарните специалисти за привеждане на фермата в съответствие с изискванията за отглеждане на този вид животни.

Очаква се проектните дейности да приключат през февруари 2025 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.