ПРЕДСТАВИХА В ОИЦ-ВАРНА СПОРТНИ ИГРИ, РАЗРАБОТЕНИ ПО ПРОЕКТ

Областният информационен център-Варна бе домакин на събитие по проекта River Quiz. Той се финансира от програма „Еразъм+“. Общият му бюджет е 60 000 евро. Водеща организация е румънската асоциация SE POATE, а партньори по проекта са Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület, Fakultet za Sport, Udruga SPORT VIV и Младежки Спортен Клуб Варна.

Основната цел на River Quiz е да насърчи образованието чрез спорт посредством развитието на умения у треньори, учители по физическо възпитание и спорт и преподаватели по предмети, свързани с опазване на околната среда в началния курс. По проекта е разработена програма, основана на традиционни водни игри и спорт, която включва дейности за решаване на проблеми и съвместни групови задачи.

По време на срещата в ОИЦ-Варна, в която се включиха учители и треньори, бяха показани видеоклипове на няколко спортни игри, основната цел на които е да стимулират децата и младежите към двигателна активност и да ги мотивират да повишат своята култура по отношение опазването на околната среда. Всеки от партньорите по проекта е автор на пет игри, както и на подробна методология към всяка от тях – начин на провеждане, необходими материали, продължителност, брой участници и описание. Игрите могат да бъдат използвани от учители и треньори при провеждане на състезания, обучителни и занимателни инициативи, спортни празници и др. Освен забавление, те осигуряват на подрастващите добра спортна форма и формиране на знания и дисциплина за пестене на водните ресурси и опазване на околната среда.

Заснетите по проекта видеа с игри са със свободен достъп. Всеки, който желае, може да ги види или изтегли от страницата на проекта във Фейсбук, както и от сайта на Младежки Спортен Клуб Варна.


 Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна