Разградско участие във форум за развитие на регионите в България

Заместник-областният управител на област Разград Драгомир Златев участва във форума „Развитието на регионите – предизвикателства и възможности”, който се проведе в град Плевен.

Събитието бе организирано от Областна администрация Плевен, в партньорство със Сдружение „Северозападен регионален иновационен център по мехатроника”, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на архитектите и Областната организация на НТС – Плевен.

Във форума взеха участие представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на транспорта и съобщенията (МТС), областни управители от Северна България, кметове на общини, представители на научни звена, бизнеса и неправителствени организации.

От МРРБ представиха новите възможности за развитие, очертани от Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г. и в проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в сферата на инфраструктурата, които са основополагащи за развитието на областите в Северна България.

От МТС представиха подходи за транспортната свързаност и широколентовия достъп през новия планов период и проектите в НПВУ. Коментирани бяха основните параметри на комплекса от проекти за изграждане на Северозападен междууниверситетски кампус и технологичен парк в Плевен, с акцент на регионални образователни научно-иновационни инфраструктури в сферата на мехатрониката и чистите технологии, транспорта, строителството и регионалното развитие.

Обсъдена бе ро­лята на браншовите сдружения за регионално развитие с участието на камарите на архитектите, на инженерите в инвестиционното проектиране и на строителите.

Драгомир Златев подчерта, че новите възможности за развитие на регионите изискват добра информираност, както на общините, така и на представителите на бизнеса и науката, за постигане на необходимата проектна готовност. Той заяви, че подходът за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) изисква активна комуникация и създаване на партньорства между областите в Северна България, както и в страната.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.