ОИЦ-ВАРНА ПОСЕТИ ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА, СЪЗДАДЕНА ПО ПРОЕКТ

Областният информационен център-Варна посети постановката „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен на Театър „София“, която беше представена пред местната публика в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Пиесата е създадена по проекта „Пер Гюнт пътува“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 и Норвежкия финансов механизъм. Партньори по проекта са Център за изследвания на Ибсен и Университетът в Осло.

Режисьор на постановката е Катя Петрова, сценографията и костюмите са на Борис Далчев и Михаела Добрева, а хореографията е дело на Анна Пампулова. Ролите са поверени на Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев и др.

„Пер Гюнт“ има номинация за „Аскеер“ 2022 за водеща мъжка роля (Ириней Константинов). Написана през 1867 г., днес тя е сред шедьоврите в световната литература. Пиесата описва съдбата на едноименния образ от норвежкия фолклор, който търси своя житейски път. През целия си живот Пер Гюнт иска да побеждава, да е „император с придворни хиляда“. Обявява се за гражданин на света и желае да го управлява, а в края на живота си трябва да отговаря за стореното.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна