ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ ОТ ВЪЛЧИ ДОЛ С НОВА ТЕХНИКА ПО ПРОЕКТ

Земеделска кооперация от село Караманите, община Вълчи дол, ще снабди стопанството си с нова техника по проекта „Модернизиране на земеделско стопанство в община Вълчи дол – закупуване на трактор и прикачен инвентар“. Той се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Местна инициативна група „Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия“, Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Общата стойност на проекта е 192 051, 50 лв.

ЗК „Единство“ стопанисва общо 959, 3673 ха земеделски земи, на които отглежда обикновена пшеница и ечемик, като планира да засади царевица и слънчоглед. Част от земите се поддържат като угари. Имотите са разположени в землищата на вълчидолските села Червенци, Караманите и Калоян.

С европейските средства кооперацията ще закупи земеделска техника – колесен трактор със средна мощност на двигателя 110 к.с. и прикачен инвентар - сеялка и ремарке, с които ще се извършват агротехнически мероприятия за отглеждането на качествена продукция. Предвижда се и разкриване на две нови работни места с постоянна заетост в стопанството.

Като резултат от проекта се очаква да бъде повишена конкурентоспособността на Земеделска кооперация „Единство“, което ще допринесе както за устойчивост и стабилност на осъществяваната селскостопанска дейност, така и за развитието на местната икономика и на територията като цяло.

Проектът е стартирал на 25.03.2022 г. и ще продължи до 25.03.2024 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна