МИГ Завет – Кубрат проведе две информационни срещи

МИГ Завет – Кубрат проведе две информационни срещи в заседателните зали на Община  Завет и Община Кубрат. В събитията взеха участие общо 25 представители на местните общности.

Срещите откри изпълнителният директор на МИГ Галя Драганова. Тя благодари на участниците за проявената заинтересованост и ги призова да бъдат активни и да използват възможностите, предоставяни от МИГ Завет – Кубрат на потенциалните бенефициенти за развитие на техния бизнес и за територията като цяло.

Отчетено бе изпълнението на Стратегията за Водено от общностите местно развитие (СВОМР) по мерки към момента. Предоставена бе информация за сключените договори, приключените проекти и тези, които са в процес на изпълнение. В обобщение беше съобщено, че към момента изпълнението на стратегията е балансирано и е усвоен около 30% от разполагаемия по нея ресурс.

Експертът в МИГ Гюлджан Касим представи текущия прием на проекти по мярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”, с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Бяха разгледани основни моменти като: допустимост на кандидати, дейности и разходи, финансов ресурс по процедурата, интензитет на помощта, начин на кандидатстване, срокове и други детайли, свързани с конкретната мярка от СВОМР.

Анонсиран бе индикативния график за прием на проектни предложения по мерките на МИГ Завет – Кубрат до края на 2022 година.

В последвалата дискусия бяха зададени въпроси, които получиха изчерпателни отговори.

В края на събитията бе съобщено, че МИГ Завет – Кубрат се подготвя да кандидатства по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от ПРСР за прилагане на подхода ВОМР в периода 2021-2027 г.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.