НАБИРАТ ПОТРЕБИТЕЛИ ЗА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ ВЪВ ВАРНА

Започва набиране на потребители за Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция и за Дневния център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Двете звена бяха изградени по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а социалните услуги ще се предоставят по проекта „Разкриване и предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ и „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ на територията на община Варна“. Той се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Общият му бюджет е 671 000 лв.

Единият център се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7 и е с капацитет 40 души. В него ще се предоставя дневна грижа на нуждаещите се. Допустими целеви групи са възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; възрастни с различни форми на деменция, настанени в специализирани институции или други резидентни услуги и техните семейства.  Насочването на потребителите ще се осъществява по настоящ адрес. За целта те трябва да подадат заявление в сградата на Община Варна на адрес: „Осми Приморски полк“ № 43, Информационно – административен център, гише 13. Телефон за контакти: 052/820 239.

В другия център - на бул. „Константин и Фружин“, ще се полагат 24-часови грижи за 15 лица с деменция. Осигурена е доставка на готова храна пет пъти дневно. Допустими целеви групи са възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и техните семейства, както и възрастни с различни форми на деменция, настанени в специализирани институции или други резидентни услуги и техните семейства. Насочването на потребителите ще се осъществява по настоящ адрес от дирекция „Социално подпомагане“, гр. Варна, бул. “Осми Приморски полк“ № 139.

Целта на проекта е подобряване качеството на живот на хората с деменция, подпомагане на техните близки в полагането на грижи за тях, превенция на настаняването им в институции. За ползването на двете интегрирани здравно-социални услуги няма да бъдат плащани такси. Те ще стартират от 1.07 2022 г. и са със срок на изпълнение до 30.06.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна