Реновирания по европроект АР „Абритус” бе домакин на регионален научен форум

Регионалният исторически музей (РИМ) в областния град в сътрудничество с Института по балканистика с Център по тракология към БАН и Община Разград проведоха практически колоквиум „Военното дело и въоръжение през Античността и Средновековието”.

Гости на събитието бяха заместник-областният управител Драгомир Златев, който е историк по образование, Йордан Арнаудов от Научния център „Преславска школа” към Шуменски университет „Епископ К. Преславски”, д-р Николай Тодоров, директор на РИМ - Силистра, Добри Добрев, директор на РИМ - Добрич, зам.-директорът на Историческия музей в Исперих Мария Николаева и археологът в музея Теодора Василева.

Директорът на РИМ - Разград Таня Тодорова изрази надежда, че подобни инициативи ще станат традиция в града.

Заместник-кметът на Разград Добрин Добрев обеща подкрепа за следващо домакинство на научни дискусии с историческа тематика. Той припомни, че точно в тази посока Община Разград е реализирала европроект за социализация на най-добре разкрития късноантичен римски град Абритус с изграждането на Интерактивния музей с подходяща за научни форуми зала, от която стартира и самото събитие.

Проектът е с наименование „Абритус - мистика и реалност” и е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Доц. д-р Калин Стоев от Института по Балканистика окачестви античния Абритус като едно от най-важните места за древната и средновековната история на България. „Винаги е вдъхновяващо да се прави и представя наука на подобни места, заради което благодаря на Община Разград и на Регионалния исторически музей за възможността аз и колегите ми да бъдем тук”, каза той.

Участниците в колоквиума и посетителите в музея разгледаха изложбата на оръжия и въоръжение от Античността и Средновековието, подредена в лапидариума на Археологическия резерват „Абритус” - мечове, щитове, накрайници на копия, върхове на копия и стрели и фрагменти от ризници.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.