Съвместни проекти с китайски инвеститори и партньори обсъдиха на работна среща в Разград

Областният управител на Разград д-р Деян Димитров домакинства на работна среща в която се обсъдиха стъпките Разградска област да бъде представена в инвестиционен профил на  китайски език, който да бъде представян на инвеститори от азиатската държава с интерес към реализиране на проекти на територията на Европейския съюз и България.

Участваха директорът на Института за държавата и правото при Българската академия на науките (БАН) проф. д-р Ирена Илиева,  заместник-областният управител Драгомир Златев, заместник-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров, координаторът на Регионалния академичен център (РАЦ) доц. д-р Цветан Димитров и управителят на Областен информационен център (ОИЦ) – Разград Юлиян Данаилов.

Проф. Илиева даде примери за много добрите партньорски отношения на БАН с Института за европейски изследвания към Китайската академия за обществени науки и намеренията на двете страни за изпълнение на съвместни евроазиатски проекти.

Разградските представители споделиха редица възможности за осъществяване на проекти в Лудогорието, които могат да провокират интереса на китайски партньори. Юлиян Данаилов разказа за напредъка на проекти с европейско финансиране и заявени инвестиционни намерения на местни бенефициенти, които ще бъдат осъществени в периода до 2030 година. Те могат да се реализират при комбиниране на евросредства и частен капитал.

Проф. Илиева се ангажира представители на област Разград да бъдат поканени в планираната за месец ноември в гр. София Международна конференция по случай 10-годишнината на инициативата „16+1“  за сътрудничество с Китай.
 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.