ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ДВУДНЕВНО ОБУЧЕНИЕ ПО КРЪГОВА ИКОНОМИКА

Областният информационен център-Варна се включи в двудневно обучение на тема „Кръгова икономика – добри практики“. То се проведе в рамките на проекта „Кръгова икономика за устойчиво бъдеще - гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“, финансиран по Програма LIFE. Общият бюджет на проекта е 961 476 лева, а периодът на неговото изпълнение е 20.10.2021 г. - 19.06.2023 г. Бенефициент е Клуб „Икономика 2000“. Основната цел е да се повишат познанията на гражданските организации и бизнеса за кръговата икономика и да се стимулира тяхната мотивация за участие в обществения диалог по ключови документи и теми на национално ниво, свързани с нея.

По време на обучението по проекта бяха предоставени успешни стъпки и трансформации за преход от линейна към кръгова икономика, както и начини за внедряване на нови технологии. Присъстващите бяха запознати с тематично групирани успешни и иновативни дейности и модели от кръговата икономика, отвели множество компании и градове на различно ниво на конкурентно предимство, както и практически примери, илюстриращи превръщането на иновативни идеи за кръгова икономика в успешно стартиращ и растящ бизнес. На семинара бяха разгледани и добри примери за ефективни решения при оползотворяване и пестене на природни ресурси. 

Аудиторията беше запозната с целите и приоритетите на Европейската зелена сделка, сред които намаляване на парниковите емисии, отделяне на икономическия растеж от използването на природни ресурси, нулеви нетни емисии до 2050 г. и др. 


 Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна