ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ В СЕМИНАР ЗА КРЪГОВА ИКОНОМИКА

Областният информационен център-Варна се включи с презентация в семинар на тема „Мерки за стимулиране и внедряване на кръгова икономика в МСП от сектора на агро индустрията и хранителните технологии“. Той се проведе по проекта „Enchancing the Entrepreneurship of SMEs in Circular Economy of the Agri-Food Chain” - SinCE-AFC, който се финансира от програма „Интеррег Европа“ 2014-2020 г. Общият му бюджет е 1 519 940 евро. Проектът включва сътрудничество между 9 организации от 7 европейски държави. Водеща е Агенцията за развитие на местните власти в Източен Солун – Гърция, а Община Девня е партньор.

В събитието по проекта, в чиято основа е концепцията за кръговата икономика, участваха представители на местната администрация, на малки и средни предприятия от Област Варна, както и други заинтересовани. Освен целите и дейностите по SinCE-AFC, по време на информационната среща бяха представени и проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., свързани с иновативни практики в земеделието.

Управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова представи дейността на центъра и обясни как той може да бъде полезен на потенциални бенефициенти и на такива, които вече изпълняват проекти. Тя презентира Стратегията за преход към кръгова икономика на България за периода 2021-2027 г. и нейния основен приоритет „кръговата и нисковъглеродна икономика“. Присъстващите научиха какви са приоритетите на Подпрограма „Кръгова икономика и качество на живот“ от Програма LIFE и какви ще са мерките за постигане на специфична цел „насърчаване на прехода към кръгова икономика“ от Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Участниците в срещата получиха авторски материали, които издава ОИЦ-Варна.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна