НАД 300 ПРОЕКТА ПО ОПРЧР НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВАРНА

222 бенефициенти на територията на Област Варна са подкрепени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. от 2014 г. до момента. За периода е осигурено финансиране за реализирането на 304 проекта на обща стойност 57 283 624, 40 лв.

Очаква се чрез изпълнението на проекти по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 да бъдат подпомогнати над 740 000 души у нас. Тя е първата, изпратена за официално одобрение от Европейската комисия след приключване на преговорите между Управляващия орган, заинтересованите страни и европейските служби. Програмата се финансира от Европейския социален фонд + и националния бюджет и е на стойност над 3,8 млрд. лв. Средствата са разпределени в пет приоритета: „Насърчаване на заетостта и развитието на умения“, „Социално включване и равни възможности“, „Насърчаване на младежка заетост“, „Социални иновации“ и „Техническа помощ“.

С финансирането по ПРЧР ще се осигурят възможности за повишаване на квалификацията, знанията и уменията на заетите в България. Най-засегнатите групи, сред които безработни, заети и работодатели, хора с увреждания и техните семейства, родители на деца с увреждания, възрастни, служители на доставчици на социални и здравни услуги, заети в услуги в резидентна грижа, лица в неравностойно положение и др. ще получат подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на страната.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна