ПО ПРОЕКТ ПОПУЛЯРИЗИРАТ ЕКОЛОГИЧНИТЕ КОРИДОРИ В БЪЛГАРИЯ

Варненската организация Черноморска мрежа на НПО работи по проект, популяризиращ екологичните коридори в България и връзката им с транспортната инфраструктура. SaveGREEN се финансира от Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020. Общият му бюджет е 2 681 728 евро. В SaveGREEN участват 13 организации от 7 държави и много институции в качеството им на асоциирани стратегически партньори. Водещ партньор е WWF Central and Eastern Europe, Австрия. Асоциирани от България са Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието и Югозападно държавно предприятие.

Линейната транспортна инфраструктура разпокъсва естествената природа и я фрагментира, затова е нужно да се разработват конкретни решения за подобряване на свързаността, за възстановяване и запазване функционалността на ключовите екологични коридори. Целта на проекта е да се намали разпокъсаността на природната среда чрез подобряване на свързаността й за дивите животни, мигриращи по протежение на транспортната инфраструктура.

Пилотната зона на SaveGREEN в България е разположена по протежение на АМ „Струма“, част от Паневропейския коридор IV и Е79, важен приоритетен проект на ЕС. Районът, наречен Рила – Верила – Краище по името на околните планини, се намира на 16-километровия Лот 1 на магистралата и включва 15 големи съоръжения за преминаване на диви животни. Сред тях са надлез за едри бозайници, подлез за средни и дребни бозайници и виадукт. Има мостове със сухи пътеки и водостоци, проектирани като проходи за земноводни. Като мерки за намаляване на смъртността има телени „заешки огради“ и направляващи бетонни огради за земноводни. Тези съоръжения са изградени в проблемна зона, за да смекчат ефекта от фрагментацията и да подобрят шансовете на видовете да мигрират и да оцеляват в дългосрочен план.

Проектът включва наблюдение на някои от съоръженията, за да се проучи ефективността на мерките за смекчаване на фрагментацията и да се предложат подобрения въз основа на експертни оценки и консултации с местни заинтересовани страни от близките градове и села. Партньорите по проекта използват GIS приложението QField при някои съоръжения, за да съберат данни от мониторинг на целевите видове. Пилотната зона е единственият потенциален еко коридор за едрите хищници и тяхната

естествена плячка – сърни, диви свине и др. Мониторингът и планираните мерки имат за цел поддържане и възстановяване на популациите им.

SaveGREEN ще използва и приложение за регистриране на смъртността на животни по пътища и железопътни линии. Така базите данни  ще бъдат попълнени с информация за миграционните маршрути на видовете, пресичащи транспортната инфраструктура. Партньорите подготвят и оперативен план по проекта с дейности, насочени към сектори като транспорт, развитие и устройство на територията, земеделие, горско стопанство, консервационни дейности, туризъм и опазване на природата.

Проектът е стартирал на 1 юли 2020 г. и ще продължи до 31 декември 2022 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна