ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАТ ИЗГРАДЕНИЯ ПО ПРОЕКТ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В БЯЛА

Церемония по откриване на новия паметник на Васил Левски ще се проведе от 20:00 часа тази вечер в Бяла по повод 185 години от рождението на Апостола на свободата. В тържествената проява ще участва Представителният духов оркестър на ВМС-Варна. Ще бъде отслужен водосвет, подготвена е поетично-музикална програма.

Паметникът е създаден в рамките на проекта „Изграждане на съоръжения за туристическа инфраструктура“, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез МИГ „Долни чифлик и Бяла“, мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура”. Общата стойност на инвестицията е 138 285, 79 лева. Бенефициент е Община Бяла.

Автор и скулптор на монумента, който е разположен на централния площад „Европа“ в Бяла, са Николай Нинов и Дишко Дишков. Освен изграждане на бюст-паметник на великия българин, проектът включва облагородяване на зоната около него, монтиране на система за изкуствено осветяване, изграждане на метална пластика на главния път при северния вход на Бяла и монтиране на информационни табели с имената на улиците и по-важните туристически места за посещение.

Проектът е стартирал на 18.05.2021 г. и ще продължи до 30.06.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна