В Разград ще изграждат водородна индустриална зона с евросредства

Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европроект относно разработване на инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона. Инициативата е представена през ноември 2021 г. пред Европейския водороден алианс и получи висока оценка. Впоследствие Община Разград кандидатства за изработване на икономически анализ и пътна карта. Проектът за изработване на инвестиционната концепция е на стойност 60 000 евро, и е финансиран по инициативата Европейско градско управление /EUCF/.

Инвестиционната концепция „Промишлена зона Н₂ - Разград” трябва да включва: описание на планирания инвестиционен проект, правни, икономически и финансови анализи, заинтересовани от инвестициите лица, пътна карта на инвестицията. След приключване на обществената поръчка възложителят ще получи документ, с който ще може да стартира търсене на инвестиции и да кандидатства през Европейската комисия за реализация на дейности от Програмата за енергийна ефективност на община Разград 2021-2030 г.

Стойността на основните инвестиции е 34 500 000 евро, сред тях са: изграждане и въвеждане в експлоатация на 25 MW соларен парк за общински нужди (за замяна на 3250 MWh на година от мрежата), за чисто производство на водород за индустриалната зона и общински нужди, изграждане и пускане в експлоатация на 10 MW електролизер за производство на водород, използващ електроенергия от соларния парк за производство на чист водород (714t/a) по дефиниция от Водородната стратегия на ЕС, проучване и обновяване на съществуващи тръбопроводи с цел инжектиране на водород за частично заместване на газта за индустриалната зона. Водородът може да се доставя и компресиран за други нужди на индустрията, общината, вкл. за сградите общинска собственост. Очакваните икономии на енергия са 3 000 гигаватчаса на година, а очакваното производство на енергия от възобновяеми източници – 33 000 гигаватчаса на година. Предвижда се още изграждане на зарядна станция за водород до пътя Разград – Попово.

След изработването на инвестиционната концепция възможностите за привличане на европейски инвеститори в зелени съоръжения ще се увеличат значително. Нови възможности ще се разкрият и пред местния бизнес.

Оферти по обществената поръчка се приемат до 23 август (вторник). Времето за изготвяне на инвестиционната концепция е до 120 календарни дни, считано от получаване на възлагателното писмо от възложителя.

Това не е първата инициатива, която Община Разград реализира по отношение заместване на електроенергията от мрежата с електричество от възобновяеми източници. Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административна сграда. От началото на годината в сградата на местната управа работи системата за комбинирано отопление – с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.