Партньори по проект посетиха регионалните и местни власти на Разград

Председателят на норвежката неправителствена организация CBNRM Networking Ларс Софтестад и представителят на партньорската им организация от Разград „Клуб за обществена и гражданска активност” Милена Орешкова, се срещнаха с представители на местните власти и бизнеса от Лудогорието.

Визитата е в отговор на посещението през месец май на делегация от област Разград в норвежкия град Кристиансанд за запознаване с добри практики на взаимодействие на публичния и гражданския сектор, с бизнеса и прилаганите механизми за диалог и устойчиво развитие на общността. Посещението е част от дейностите по проект „Прозрачност и отчетност на местните власти – силни общности”, подкрепен от Схемата за малки двустранни инициативи, насърчаващи сътрудничеството със страните донори Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г.

Областният управител на Разград Драгомир Златев прие членовете на партньорските организации и участникът в българската делегация при посещението в Норвегия Иво Димитров. Те заедно запознаха губернатора с хода на изпълнение на проекта. Гостите получиха уверение, че Областна администрация Разград ще продължи да подкрепя изпълнението му и ще работи за гарантиране на устойчивост и надграждане на постигнатите резултати.

Драгомир Златев сподели, че е посещавал Норвегия в рамките на учебно пътуване за запознаване с добри практики в сферата на правосъдието. Обсъдени бяха идеи за бъдещи съвместни проекти на Областна администрация Разград с норвежки партньори.

Областният управител подари на Ларс Софтестад за спомен от  Лудогорието нарисувана от дете картина с един от символите на Разград – Часовниковата кула.

Заместник-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров бе домакин на неправителствените организации от България и Норвегия и обсъди с тях възможностите за сътрудничество между Разград и норвежкия град Кристиансен.

Господин Софтестад заяви, че сътрудничеството между Разград и Кристиансен може да продължи освен в сферата на гражданското общество, и в местната власт, и в бизнес инициативи, и в публично-частното партньорство. Грънчаров увери, че ръководството на Община Разград приветства сътрудничеството и обмена на добри практики между различни региони и държави. Той допълни, че в момента местната управа работи по разширяване на бизнес зона „Перистър”, която би могла да представлява интерес и за норвежки инвеститори. Регионът предлага и възможности за туризъм, допълни заместник - кметът.

В изпълнение на проектните дейности, в конферентната зала на интерактивния музей в Археологически резерват „Абритус”, реновиран с европроект, се състоя работна среща на норвежкия гост с представители на бизнеса от региона.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.