МИГ Исперих удължи до 5 септември приема на неземеделски проекти

Местна инициативна група Исперих актуализира обявата за прием на проектни предложения по мярка 6.4. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” на Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Допустими кандидати са търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, или  еквивалентни лица съобразно законодателството на държава-членка на Европейското икономическо пространство, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите или земеделски стопани.

Сред възможните за подкрепа дейности са:

  1. Развитие на туристически услуги:
  • изграждане или обновяване на туристически атракции, свързани с местното културно и природно наследство, вкл. демонстрационни центрове, изложбени зали, центрове за спорт и развлечения на открито;
  • изграждане или обновяване на ресторанти и места за хранене, предназначени за обслужване на туристи, включително услуги за приготвяне и доставка на храна;
  • изграждане или обновяване на места за настаняване на туристи с не повече от 20 помещения за настаняване, както и къмпинги;
  • даване под наем на оборудване и екипировка за спорт и развлечения;
  • създаване на система за електронни резервации /маркетинг за туристически услуги.
  1. Развитие или подобряване на услуги за населението - дейности за свободното време, отдих и спорт, грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги,  услуги базирани на ИКТ и др.; и бизнеса като технически услуги, ветеринарни дейности и други.
  2. Развитие или подобряване на производства, включени в определените в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 групи сектори.
  3. Развитие на производства в областта на „зелената икономика“, включително на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, в случай че количеството произведена енергия не надхвърля необходимото количество енергия за покриване на потребностите на предприятието.

Срокът за подаване на проектни предложения е до 16:30 ч. на 5 септември 2022 г.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 61 817,35 лева.

Общите допустими разходи за един проект са от 10 000 до 100 000 лева.

Интензитетът на помощта е до 60% от допустимите разходи по проекта.

Проектните предложения се подават изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България - ИСУН 2020

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.