До 7 септември МИГ Исперих приема проекти за инвестиции в земеделски стопанства

Местна инициативна група Исперих удължи срока на прием на проектни предложения по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Кандидатите за подкрепа могат да бъдат:

1. Земеделски стопани със седалище и адрес на регистрация на територията на община Исперих.

2. Признати групи или организации на производители за инвестиции, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014-2020.

3. Допустими получатели за колективни инвестиции - юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица и са извън посочените в т. 1 и т.2.

Допустими разходи:

1. Изграждане или подобрение на недвижима собственост, използвана за земеделското производство;

2. Закупуване и инсталиране на нови машини, оборудване, земеделска техника и прикачен инвентар;

3. Създаване и/или презасаждане на трайни насаждения;

4. Закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнението на проекта;

5. Закупуване на софтуер, ноу-хау, придобиване на патентни права и лицензи, за регистрация на търговски марки и процеси;

6. Общи разходи свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери, консултантски услуги и други.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) е 92 838,51 лева.

Крайният срок на приема е до 16:30 часа на 7 септември 2022 г.

Интензитетът на помощта е от 50 до 90%, съгласно условията за кандидатстване.

Проектните предложения се подават чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.