Ферма за дребни преживни животни увеличава капацитета си с европроект

Инвестицията на „Сортови семена” ЕАД гр. Кубрат е насочена към оборудване, модернизиране и увеличаване капацитета на съществуваща животновъдна ферма за отглеждане на дребни преживни животни – кози и овце за мляко и месо.

Проектът е одобрен по процедурата за целеви прием за земеделски стопани в сектор „Животновъдство” на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общата стойност на инвестицията е 679 263 лева, от които половината са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено финансиране на бенефициента.

По проекта ще бъде доставено оборудване за доене и охлаждане на млякото – доилна зала за овце и кози – 2 x 24 бокса с доилни апарати и ограничителни отваряеми прегради.  

За оборите са предвидени ограничители за хранително-торовите и фуражни пътеки и хранителната пътека. Ще се закупят индивидуални поилки с поплавък и плъзгачи за регулиране на височината. Оборите ще бъдат оборудвани с ветрозащитни щори, ролетни врати за хранителната пътека и ограничителни отваряеми прегради.  

Във фермата ще се доставят специализирани машини – вертикално фуражо-раздаващо ремарке и телескопичен товарач с кофа за зърно, многофункционална кофа и щипка за бали.

Очаква се проектните дейности да приключат през октомври 2023-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.