ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ОП „ОКОЛНА СРЕДА“

Областният информационен център-Варна се включи във встъпителна пресконференция по проекта „Натура 2000 в Черно море“. Той се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 11 734 980 лв. Бенефициент е Министерството на околната среда и водите - Дирекция „Национална служба за защита на природата“.

Основната цел на проекта е завършване на изграждането и развитието на мрежата „Натура 2000“ в морската среда в съответствие с изискванията на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Основната дейност, предвидена за изпълнение, е проучване и картиране на разпространението на типовете природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, както и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на България.

Предмет на анализ и оценка са седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, сред които постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, естуари, обширни плитки заливи, подводни или частично подводни морски пещери и др. Два вида китоподобни - Афала  и Морска свиня, както и два вида риби – Карагьоз и Малък карагьоз - Харип, също ще бъдат обект на изследвания. В рамките на проучвателните мероприятия трябва да бъдат инвентаризирани 17 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морски пространства.

Изпълнението на проекта ще спомогне за запазване и устойчиво управление на природните ресурси на българската зона на Черно море, като ще даде възможност то да се основава на конкретна, надеждна и научно обоснована информация за морските видове и местообитания.

Проектът е стартирал на 9.10.2017 г. и ще продължи до 9.01.2024 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна