Завърши ремонтът на техническата гимназия в Разград по европроект

Възпитаниците на Националната професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи” в областния град ще посрещнат новата учебна 2022/2023 г. в обновената сграда на училището.

504-те гимназисти се завръщат обратно в класните стаи на 15-ти септември и ще учат в две чисто нови лаборатории – по мехатроника и електрообзавеждане. В рамките на проекта новите халета са изградени на мястото на бившата леярна, която е неизползваема от около 30 години.

Ремонтът започна през есента на 2021 г. и обхвана целия сграден фонд на Гимназията – учебния корпус, учебно-производствената база и физкултурния салон. Сменени са дъските на пода, осветлението и радиаторите, стените са освежени след пребоядисване. Подменени са отоплителната, осветителната и противопожарната системи, а учебно-производствената база е с нови покрив и изолация.

За учениците със специални потребности е осигурен асансьор с контролиран достъп, на всеки етаж има изградени санитарни възли, в коридора са поставени негорими врати. Сменени са плочките пред централния вход на гимназията.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. с бенефициент Министерството на образованието и науката, а НПТГ „Шандор Петьофи” имаше ангажимент да следи изпълнението на дейности по него.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.