ОИЦ - Разград участва в работна среща в Силистра за подкрепа на бизнеса

В заседателната зала на Областната управа в Силистра се проведе работна среща - дискусия на тема „Възможности на бизнеса за кандидатстване с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост и по структурните фондове на Европейския съюз”.

Участваха служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и неговия екип, началникът на отдел „Програмиране” в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” Велина Попова, представители на регионални и местни власти, работодателски и браншови организации, както и медии от пет области в Североизточна България – Силистра, Добрич, Разград, Шумен, и Русе.

Разградските участници в срещата бяха директорът на дирекция в Областната администрация Светлин Симеонов, управителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов и началникът на отдел „Стратегическо планиране и проекти” в Община Разград Христина Русева.

Министър Пулев съобщи, че до края на тази година за проекти на микро-, малки и средни предприятия са налични 735 млн. лева. Те са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” (ПКИП) 2021-2027 г. Подчерта, че министерството е въвело нов проактивен подход, за да бъде близо до бизнеса, като организира мобилни приемни в страната. Заяви още, че държавата продължава да работи на пълни обороти и в пълен синхрон, за да се даде глътка въздух на най-уязвимия сегмент на българската икономика – микро-, малките и средните фирми. Основният приоритет на ведомството е да се помогне на бизнеса в условия на световни кризи – инфлация и криза в енергетиката, с инструментите на НПВУ и еврофондовете.

Велина Попова представи предстоящите до края на годината и планираните за 2023 г. процедури, с финансиране от НПВУ и структурните фондове на ЕС. Повечето от тях са насочени към микро, малки и средни фирми. Предвидени са и мерки за големи предприятия.

Стана ясно, че ще се отворят три процедури за  безвъзмездна финансова помощ по НПВУ: за киберсигурност и ИКТ решения – с бюджет 30,6 млн. лева, за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия – с бюджет 200 млн. лева и за развойни дейности и интелектуална собственост ­– с общ бюджет 120 млн. лева.

Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лева са почти завършени и в процес на одобрение от ЕК. Едната от тях е ПКИП 2021-2027, с бюджет около 3 млрд. лева, вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Основните приоритети на Програмата са „Иновации и растеж” и „Кръгова икономика”.

Втората е „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация”, с бюджет от 2,14 млрд. лева. Предстои тя да бъде изпратена за одобрение от ЕК до 23 септември т.г.

По двете програми са предвидени средства за технологична модернизация, разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.