Стартира разработването на инвестиционна концепция за Водородна индустриална зона - Разград

С подписване на договор между Община Разград и фирмата, спечелила конкурса, приключи процедурата по избор на изпълнител на обществена поръчка „Разработване на инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона - Разград” в рамките на договор по инициативата „Европейско градско управление” (EUCF).

След подписването на договора се проведе встъпителна среща на изпълнителя с екипа на проекта, по който общински мениджър е заместник-кметът Мирослав Грънчаров. На срещата бе уточнено, че за разработването на концепцията на изпълнителя са необходими база данни относно параметрите на индустриалната зона и за потреблението на енергия от обществените сгради, които са собственост на Община Разград. Според предварително зададените изисквания, инвестиционната концепция „Промишлена зона Н₂ - Разград” трябва да включва: описание на планирания инвестиционен проект, правни, икономически и финансови анализи, заинтересовани от инвестициите лица, пътна карта на инвестицията. Срокът за изработване на концепцията е 30 календарни дни.

С концепцията, която ще е сред първите подобни документи в България, Община Разград ще може да започне търсене на инвестиции и да кандидатства пред Европейската комисия за реализация на дейности от Програмата за енергийна ефективност на Община Разград 2021-2030 г. Ориентировъчно стойността на основните инвестиции е 34,5 млн. евро.

За реализацията на тези инициативи вече има интерес от предприемачи, разработили подобни идеи в Белгия, Холандия, Франция и Дания – коментира Мирослав Грънчаров. Допълни, че изграждането на водородната индустриална зона ще има значим екологичен ефект, а концепцията ще установи икономическия ефект от нейното функциониране.

Изпълнителят заяви, че след изработването на концепцията Община Разград ще има възможност да кандидатства за осъществяване на конкретните инициативи с различни финансови инструменти от европейски програми.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.