Старият Исперих оживя в театрална постановка по европроект

Любителският театър „Борис Илиев” при Народно читалище „Съзнание 1891” в общинския център представи пред публика възстановката-спектакъл „Талисманът”, в която оживя духът на стария Исперих. Сценарият е на Милена Николова по книгата ѝ „Старият Исперих в образи и случки” и се базира на документи и изследвания, съхранявани във фонда на Историческия музей. Сценичната адаптация е на Енита Василева, която има и роля в постановката.

В образите на исторически личности от началото на миналия век, допринесли за развитието на Исперих и региона се превъплътиха актьорите от трупата на любителския театър. Зрителите се „срещнаха” отблизо с важни фигури от новата история на Исперих, почувстваха атмосферата на паметни за града места от началото на ХХ век до края на 40-те години.

Театралната възстановка е част от дейностите по проект „С вдъхновение и почит – споделяй и преоткривай наследството на родния край”. Той е подкрепен от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Исперих. Бенефициент е Туристическо дружество „Димитровец”, а финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Проектът цели повишаване на туристическата атрактивност на територията. Чрез театрализираната възстановка-спектакъл и изнесените 5 представления се очаква повече от 600 посетители да се докоснат до интересни лица и събития от миналото на града и региона.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.