ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020“

Областният информационен център-Варна се включи в Международен черноморски форум за иновации в синята икономика. Двудневното събитие се проведе в рамките на проекта BRIDGE-BS, който се финансира от програма „Хоризонт 2020“.

Форумът събра инвеститори, иноватори, изследователи и представители на бизнеса от секторите на синята икономика. Първото издание на високотехнологичното събитие имаше за цел да обедини морската индустрия и научните изследвания в областта на иновациите и дигитализацията, за да могат заедно да генерират идеи за бъдещи иновативни услуги в сините икономически сектори на Черно море.

Основната задача на двудневната среща бе да мотивира фирми, университети и start-up организации да се учат едни от други, споделяйки последните си технологични открития, разработки и идеи за по-устойчива синя икономика. Една от целите на събитието, посветено на високите технологии, бе да осигури оперативна платформа, която не само да превърне научните идеи в бизнес възможности, но и да създаде една информирана, добре свързана и образована черноморска общност.

По време на събитието бяха представени финансови инструменти на ЕК в подкрепа на синята икономика, както и успешни проекти, инициативи и добри практики за прилагане на иновативни бизнес модели и технологии от Атлантическия, Балтийския и Средиземноморския басейни в сектори като морски транспорт, рибарство и аквакултури, крайбрежен и морски  туризъм, възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда и др. Беше даден старт и на нова инициатива – бизнес акселератор в подкрепа на развитието на иновациите и навлизането на нови технологии в Черноморския регион.

Освен пленарни панели и сесии за намиране на бизнес партньори, в събитието бяха включени изложбени щандове, както и специални семинари за студенти и практици. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна